Przepisy – karob

Szarańczyn strączkowy to drzewo rosnące głównie w strefie śródziemnomorskiej. Inaczej bywa nazywane karobem, a jego strąki po zmieleniu w smaku i wyglądzie przypominają kakao. Mączka chleba świętojańskiego, bo tak nazywa się uzyskany proszek, jest jednak mniej kaloryczna i nie uczula, dlatego stanowi świetną alternatywę dla osób dbających o linię, sportowców, kobiet w ciąży i alergików.

Poza tym, jest źródłem wielu cennych składników odżywczych, takich jak fosfor, wapń, żelazo czy magnez. Najdoskonalszym z nich jest jednak kwas galusowy, który posiada właściwości:

  • antyoksydacyjne,
  • przeciwbakteryjne,
  • antywirusowe,
  • przeciwzapalne,
  • łagodzące i przeciwdziałające wrzodom żołądka.

Wprowadzenie tego zioła do swojej codziennej diety pomaga wzmocnić odporność, oczyścić organizm oraz przeciwdziałać anemii. Warto dodać, że tego górskiego zioła można także używać jako przyprawy, dlatego warto zawrzeć je w przepisach na różnorodne dania.

Galeria przepisów