Ciasteczka karobowe z dziką lawendą

1.05.2016

9

5

7

SKŁADNIKI (ok. 30 ciastek z foremki o szer. 5 cm):

  • 1/2 szklanka mąki jaglanej (75 g)

  • 1/2 szklanka mąki z ciecierzycy lub gryczanej (75 g)

  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub skrobi z manioku

  • 2 suszone kwiatki dzikiej lawendy Bakra

  • 50 g oleju kokosowego (1/5 szklanki rozpuszczonego)

  • 5 łyżek melasy z karobu Bakra (75 ml)

  • mała szczypta różowej soli himalajskiej

PRZYGOTOWANIE:

Rozpuszczamy olej kokosowy w małym rondelku, dodajemy melasę i dokładnie mieszamy. Kwiatki lawendy rozrywamy na drobne kawałeczki, które dodatkowo można jeszcze rozetrzeć w moździerzu lub delikatnie zmielić w młynku; wcześniej usuwamy łodygi, których nie używamy.

Tak przygotowaną lawendę wsypujemy do miski, następnie przesiewamy do niej resztę suchych składników i dokładnie mieszamy.

Wsypujemy całość do pojemnika blendera/robota z ostrzem w kształcie litery s, dolewamy olej z melasą i miksujemy chwilę, aż powstaną zwarte grudki (ok. 1 minuty).

Zagniatamy całość w kulę i w zakrytej misce wkładamy do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie urywamy połowę, rozpłaszczamy ją palcami na arkuszu papieru do pieczenia, przykrywamy to drugim arkuszem i rozwałkowujemy na ok. 3 mm. Wykrawamy ciastka wybranym kształtem foremki i układamy na blasze wyłożonej papierem.

Nagrzewamy piekarnik do 180°C i pieczemy je 8 minut.

Powtarzamy z resztą ciasta.

Upieczone ciastka przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku do 2 tygodni.

Smacznego 🙂

 

Przepis od Foodpornveganstyle