Przepisy – tahini

W czasach kiedy smaki przenikają się wzajemnie, tworząc niesamowite połączenia, warto zapoznać się z zastosowaniem niektórych produktów. Jednym z nich jest tahini – pasta, której podstawą są nasiona sezamu. Zawiera dużą ilość białka i wiele cennych minerałów, takich jak np.:

  • magnez,
  • żelazo,
  • wapń,
  • potas,
  • cynk,
  • fosfor.

Stanowi idealny zdrowy dodatek do dań kuchni bliskowschodniej i codziennych potraw. Znajduje zastosowanie zarówno w przygotowywaniu dań wytrawnych, jak i deserów – poprzez dodanie jej do pasty z ciecierzycy otrzymamy wyśmienity hummus, a łącząc masło sezamowe z miodem i ulubionymi dodatkami, zyskamy pyszną, słodką chałwę.

Pasta tahini powinna znaleźć się w każdej kuchni, a żeby to umożliwić, przedstawiamy Wam przepisy z jej wykorzystaniem – zarówno dla doświadczonych jak i początkujących kucharzy.

Galeria przepisów