SKŁADNIKI (2-4 porcje):
SAŁATKA:
- 2 bardzo duże lub 4 średnie upieczone buraki
- 1 pomarańcza lub 2 mandarynki
- 1 paczka mieszanych sałat (150 g)
- 1/2 szklanki niegotowanej, białej komosy ryżowej (ok. 100 g)
- 2 garście kiełków słonecznika
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 1 pałka selera naciowego
- 1 ogórek szklarniowy
- 3 gałązki świeżej bazylii (same listki)
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (opcjonalnie)
DRESSING:
- 1 łyżka melasy z karobu Bakra
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki różowej soli himalajskiej lub 1/2 łyżki sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- szczypta cayenne
PRZYGOTOWANIE:
Buraki szorujemy i zawijamy w folię, pieczemy w 200°C przez 1 godzinę, najlepiej jest wybrać jak największe buraki, jakie uda nam się znaleźć, bo ułatwi to i przyspieszy wycinanie serc. Możliwe, że po 60 minutach pieczenia, nadal będą lekko twarde, ale dla mnie takie al dente, w tej sałatce bardziej pasują, jeśli chcecie, żeby były bardziej miękkie, wydłużcie czas pieczenia do 90 minut. Żeby skrócić sobie czas przygotowania sałatki, najlepiej upiec buraki dzień wcześniej i od razu więcej, takie buraki można potem przechowywać do tygodnia w lodówce i dodawać do sałatek, ciast, czy też ugotować z nich zupę.
W międzyczasie gotujemy komosę. Najpierw dokładnie ją przepłukujemy zimną wodą, aby pozbyć się goryczki. Następnie, odcedzamy, wsypujemy do garnka, dodajemy 1 szklankę wody, szczyptę soli, zakrywamy garnek i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy w zakrytym garnku na małym ogniu ok. 15 minut, następnie zakryty garnek odstawiamy na 15 minut, aby komosa wchłonęła resztki wody i napęczniała.
Prażymy pestki słonecznika. Myjemy świeże warzywa, pałkę selera kroimy w cienkie plasterki, ogórka w małą kostkę, filetujemy pomarańczę lub kroimy mandarynkę w plastry, które następnie rozdzielamy na cząstki.
Gdy nasze buraki są już upieczone, odwijamy je z folii i chwilę studzimy. Następnie obieramy i kroimy na 5 mm plastry, z których wycinamy małe serca (najlepiej 2-4 cm).
Składniki na dressing wlewamy do małego słoiczka, dodajemy przyprawy, zakręcamy słoik i energicznie nim potrząsamy.
Gdy wszystkie składniki są już przygotowane, mieszamy wszystko dokładnie w misce, zostawiając kilka serc buraków do dekoracji na górze. Podajemy od razu. Przechowujemy w lodówce do 3 dni.
Smacznego ☺
Przepis od Foodpornveganstyle