Czym jest Sezam?

Czym jest sezam?

Sezam jest jedną z najstarszych roślin oleistych uprawianych przez człowieka. Nasiona sezamu są bogate w bezcenne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe – oleinowy i linolenowy. Dostarczają wielu cennych minerałów, takich jak potas, fosfor, magnez, wapń i sód. Miłośnicy słodyczy znają go pod postacią sezamków i chałwy, jednak jest wiele powodów ku temu, aby włączyć sezam do codziennej diety, bez dodatku cukru. Dzięki temu można czerpać z niego maksimum korzyści dla zdrowia.

Jak jeść sezam?

Ziarna sezamu można jeść na surowo, jako dodatek do potraw i wypieków, a także pod postacią oleju oraz mleka sezamowego bądź pasty tahini, która powstaje po zmieleniu ziaren, zachowując ich pełne bogactwo odżywcze. Pasta tahini to składnik wielu dań kuchni wschodniej. Jest źródłem białka, lecytyny, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz minerałów – m.in. magnezu, potasu, żelaza i wapnia. Z pasty tahini i melasy z chleba świętojańskiego można przyrządzić zdrowy i smaczny krem karobowo-sezamowy, bez sztucznych dodatków ani konserwantów.

Korzyści dla zdrowia

Ziarna sezamowe są bogate w białko – zawierają go niemal tyle samo co jaja. Są zatem obowiązkowym punktem w jadłospisie wegetariańskim. Wysoka zawartość magnezu korzystnie działa na funkcjonowanie całego organizmu, obniżając ciśnienie krwi i redukując poziom złego cholesterolu. W sezamie znajduje się także sporo cynku, który odpowiada za odbudowę włókien kolagenowych i regenerację skóry. Wapń wzmacnia kości, dlatego zaleca się spożywanie produktów sezamowych w czasie leczenia złamań. Ziarna te są bogate w błonnik, dlatego regulują pracę przewodu pokarmowego.

Olej pozyskiwany z tych ziaren to również doskonały naturalny kosmetyk. Nałożony na skórę zastąpi krem z filtrem UV, a dodatkowo nawilży ją i zregeneruje. Może być także stosowany do olejowania włosów. Po takim zabiegu włosy będą mocne, nawilżone, gładkie i lśniące. To niewątpliwie jeden z sekretów urody kobiet z Bliskiego Wschodu.