Przepisy

Pamiętaj! Jedz zdrowo!ciastko karob
Proponujemy Państwu przepisy potraw powstające na bazie naturalnych produktów z Turcji.
Marka Bakra – to świeży pomył na zdrowe jedzenie.

Nasze produkty Melasa i Proszek z Chleba świętojańskiego pozyskiwane z karobu są
w 100 % naturalne bez żadnych konserwantów, sztucznych barwników, bez alergenów oraz bez dodatku cukru.
Karob – to bogactwo smaków i cennych składników!

Słodkie przysmaki, czyli 5 prostych sposobów na Karob:

  1. Pamiętasz, gdy jako dziecko wyjadałeś miód lub powidła prosto ze słoika? Karob także można jeść w ten sposób. Zalecana ilość to 2 łyżki dziennie.
  2. Potrzebujesz energii, ale nie masz ochoty na kolejną kawę? Podgrzej 200 ml mleka do temperatury ok. 60 st. C, powoli dodając Karob (2-3 łyżki melasy lub proszku). Całość możesz przyprawić mielonym cynamonem i imbirem. Taki napój nie tylko rozgrzewa, ale zapewnia dawkę energii i dobrego samopoczucia na wiele godzin.
  3. Szukasz wartościowej przekąski dla siebie i dzieci? Nic prostszego! Zmieszaj 200 g płatków owsianych, 50 g rodzynek, 50 g ziaren słonecznika, 50 g masła, ¾ szklanki mąki razowej oraz 3 łyżki Karobu. Z masy uformuj ciasteczka i piecz ok. 15 – 20 minut
    w temperaturze 180 st. C.
  4. Karob to także znakomite rozwiązanie dla wszystkich niejadków – dużych i małych, które grymaszą przy śniadaniach
    i podwieczorkach. Karobem można dosłodzić jogurt lub mleko, które podajemy z płatkami, owsiankę, kaszę mannę, budyń. Kto lubi przyprawy korzenne, może także ich dodać – każde śniadanie lub podwieczorek nabierze wówczas wyjątkowego smaku i aromatu.
  5. Czas na deser! Karob – melasa z chleba świętojańskiego znakomicie sprawdza się jako polewa do ciast, naleśników i lodów. Chcesz zaskoczyć swoich bliskich i przyjaciół? Podaj im deser z naszą melasą.
  6. Twój własny – znajdź go razem z nami. Z przyjemnością wyślemy do Ciebie nasz produkt. Jesteśmy ciekawi, co stworzysz!

Galeria przepisów