Pasta sezamowa Tahini

tahini sloik copy

Tahini to pasta z sezamu, która powstaje ze zmielonych ziaren. Jest produktem bardzo dobrze sprawdzającym się w charakterze dodatku, w każdym rodzaju zdrowej kuchni. Warto ją spożywać, ponieważ sezam zawiera tyle samo białka co jajka, a do tego jest cennym źródłem potasu, magnezu, żelaza, lecytyny, wapnia oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Tahini – pasta sezamowa, do czego?

  • jako słodki krem chałwowy – wystarczy wymieszać łyżkę pasty z łyżką karobu, czyli melasy z chleba świętojańskiego, aż do uzyskania gładkiej masy, która idealnie nadaje się do smarowania pieczywa,
  • jako dodatek do sałatek, sosów, deserów oraz wielu innych potraw,
  • jako składnik wielu dań pochodzących z kuchni Bliskiego Wschodu np. baba ghanoush, hummus lub chałwa.

Po Tahini warto sięgnąć podczas codziennego przyrządzania posiłków. Sklep Bakra serdecznie poleca wszystkim ten naturalny produkt. Warto zwrócić uwagę na nasz krem chałwowy, ponieważ nie zawiera sztucznych dodatków, ani konserwantów. Posiada szeroki wachlarz zastosowań i będzie smakować perfekcyjnie, niezależnie od tego, do czego zostanie dodany. Jest bardzo smaczny, a do tego zdrowy. Nie można się bez niego obejść robiąc hummus z ciecierzycy.

 

Ulotki do pobrania:

tahini tahini2