Szaszłyki wegańskie z karobem

9.05.2016

14

11

 

SKŁADNIKI(13 szaszłyków):

SZASZŁYKI:

  • 1 cukinia
  • 4 pieczarki
  • 4 małe czerwone cebule
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 garść pomidorków koktajlowych
  • 1/2 główki brokuła

MARYNATA:

  • 2 łyżki tahini Bakra
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju (najlepszy będzie olej rzepakowy lub słonecznikowy, oliwa się nie nadaje)
  • 2 łyżeczki melasy z karobu Bakra
  • 2 łyżki octu jabłkowego lub balsamicznego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki ziaren kuminu
  • 2 łyżeczki suszonego rozmarynu lub 1 łyżeczka posiekanego świeżego
  • 1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki cayenne lub chili
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki

PRZYGOTOWANIE:

Warzywa myjemy i kroimy na podobnej wielkości kawałki. Czosnek wyciskamy.

Ziarna kuminu rozcieramy w moździerzu lub delikatnie mielimy i łączymy z pozostałymi składnikami marynaty.

Pokrojone warzywa wrzucamy do dużej miski, polewamy marynatą i mieszamy wszystko rękami lub smarujemy pędzelkiem, aby dokładnie pokryła całą ich powierzchnię.

Całość zakrywamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. W międzyczasie dobrze jest je jeszcze 1-2 razy przemieszać, aby ponownie pokryć je marynatą, która częściowo z nich spłynie.

Po kilku godzinach marynowania warzywa nabijamy na patyczki i grillujemy do ulubionego stopnia przypieczenia. Gdy pogoda nie dopisuje, szaszłyki można upiec w piekarniku w 200°C przez ok. 25-30 minut. Układamy je wtedy na kratce na górnej półce piekarnika, z tacą wyłożoną folią pod spodem, na którą będą spływać warzywne soki. W połowie czasu pieczenia należy je przekręcić na drugą stronę.

Smacznego ☺

Przepis od Foodpornveganstyle