Wegański tort karobowy z sezamowym kremem jaglanym i suszoną morwą

14.01.2016

 

 

121719

 

 

 

 

 

 

 

 

SKŁADNIKI ( 1 tort z formy o średnicy 17 cm ):

BISZKOPT KAROBOWY:

  • 1,5 szklanki jasnej mąki orkiszowej (180 g)
    0,5 szklanki karob z chleba świętojańskiego (60 g)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    3/4 szklanki  melasy z karobu (180 ml)
    3/4 szklanki mleka roślinnego (180 ml)
    1/4 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego (60 ml)
    ziarenka z 1 laski wanilii lub 1/4 łyżeczki suszonej wanilii

SEZAMOWY KREM JAGLANY:

  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej (lub ok. 1,5 szklanki ugotowanej: 350 g)
    1 szklanka mleka roślinnego (do gotowania kaszy), najlepsze będzie sezamowe
    1/3 szklanki melasy z karobu Bakra (80 ml)
    1/3 szklanki tahini (80 g)
    1/3 szklanki mleka roślinnego (80 ml), do rozrzedzenia kremu

MUS OWOCOWY:

  • 2 szklanki  (200 g) mrożonych lub świeżych (w sezonie) czerwonych, kwaskowatych owoców (np. maliny lub porzeczki), u mnie maliny
    2 łyżki nasion chia

POLEWA KAROBOWO-SEZAMOWA:

  • 1/2 szklanki melasy z karobu (125 ml)
    1/2 szklanki tahini Bakra (125 g)
    5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego (75 ml)

DODATKOWE SKŁADNIKI I PRZYBRANIE:

  • 3 duże, miękkie i słodkie owoce kiwi (do ciasta), opcjonalnie
    owoce (maliny, porzeczki)
    jadalne, ekologiczne płatki róży
    suszona morwa biała
    liofilizowane maliny zmiksowane na proszek (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE:

Biszkopt najlepiej upiec wieczorem dzień wcześniej, bo lepiej się kroi, gdy jest dobrze schłodzony.

Lub ewentualnie upiec go wcześnie rano i odczekać kilka godzin aż odpowiednio ostygnie i stwardnieje. 

Nastawiamy piekarnik na 180 ° C. Przesiewamy suche składniki do dużej miski i mieszamy. W drugiej, mniejszej misce, łączymy mokre składniki i dokładnie mieszamy. Następnie łączymy zawartość obu misek, mieszamy dokładnie trzepaczką i wylewamy masę do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem, gdy wychodzi czysty i suchy, wyjmujemy ciasto z piekarnika i dokładnie chłodzimy.

Maliny, jeśli mrożone, przekładamy na noc lub kilka godzin do lodówki, aby się odmroziły, następnie miksujemy je z nasionami chia i odstawiamy na godzinę aby całość dobrze zgęstniała.

W międzyczasie gotujemy kaszę jaglaną. Sparzamy ją wrzątkiem, przecedzamy, przepłukujemy i wsypujemy do garnka, dodajemy 1 szklankę mleka, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień na bardzo mały i gotujemy pod przykryciem 12 minut. Po tym czasie odstawiamy zakryty garnek na 30 minut, aby kasza wchłonęła resztę mleka i ostygła.

Następnie miksujemy ją z pozostałymi składnikami, blenderem ręcznym lub w kielichowym. Krem gęstnieje w lodówce, także może być nieco rzadki w czasie przygotowania, byle nie za rzadki, aby nam nie spłynął z ciasta.

Obieramy kiwi i kroimy je w drobne kawałki lub cienkie plastry. Mieszamy składniki polewy i wkładamy ją na chwilę do lodówki. Przygotowujemy wszystkie komponenty do złożenia ciasta.

Kroimy biszkopt w poprzek na 3 części i smarujemy 2 blaty kremem sezamowym, na który nakładamy malinowy mus a następnie kładziemy na górze lub wciskamy w krem pokrojone kiwi, , na kiwi nakładamy jeszcze odrobinę musu, przykrywamy jeden blat drugim i układamy ostatni kawałek na górze.

Dekorujemy, gdy polewa nieco zgęstnieje, smarujemy nią ciasto i rozprowadzamy dokładnie za pomocą płaskiej plastikowej/silikonowej szpatułki. Wygładzamy i posypujemy dodatkami.

Przechowujemy w lodówce do 5 dni.

Smacznego ☺

Przepis od Foodpornveganstyle