SKŁADNIKI ( 1 tort z formy o średnicy 17 cm ):
BISZKOPT KAROBOWY:
-
1,5 szklanki jasnej mąki orkiszowej (180 g)
0,5 szklanki karob z chleba świętojańskiego (60 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
3/4 szklanki melasy z karobu (180 ml)
3/4 szklanki mleka roślinnego (180 ml)
1/4 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego (60 ml)
ziarenka z 1 laski wanilii lub 1/4 łyżeczki suszonej wanilii
SEZAMOWY KREM JAGLANY:
-
1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej (lub ok. 1,5 szklanki ugotowanej: 350 g)
1 szklanka mleka roślinnego (do gotowania kaszy), najlepsze będzie sezamowe
1/3 szklanki melasy z karobu Bakra (80 ml)
1/3 szklanki tahini (80 g)
1/3 szklanki mleka roślinnego (80 ml), do rozrzedzenia kremu
MUS OWOCOWY:
-
2 szklanki (200 g) mrożonych lub świeżych (w sezonie) czerwonych, kwaskowatych owoców (np. maliny lub porzeczki), u mnie maliny
2 łyżki nasion chia
POLEWA KAROBOWO-SEZAMOWA:
-
1/2 szklanki melasy z karobu (125 ml)
1/2 szklanki tahini Bakra (125 g)
5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego (75 ml)
DODATKOWE SKŁADNIKI I PRZYBRANIE:
-
3 duże, miękkie i słodkie owoce kiwi (do ciasta), opcjonalnie
owoce (maliny, porzeczki)
jadalne, ekologiczne płatki róży
suszona morwa biała
liofilizowane maliny zmiksowane na proszek (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
Biszkopt najlepiej upiec wieczorem dzień wcześniej, bo lepiej się kroi, gdy jest dobrze schłodzony.
Lub ewentualnie upiec go wcześnie rano i odczekać kilka godzin aż odpowiednio ostygnie i stwardnieje.
Nastawiamy piekarnik na 180 ° C. Przesiewamy suche składniki do dużej miski i mieszamy. W drugiej, mniejszej misce, łączymy mokre składniki i dokładnie mieszamy. Następnie łączymy zawartość obu misek, mieszamy dokładnie trzepaczką i wylewamy masę do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem, gdy wychodzi czysty i suchy, wyjmujemy ciasto z piekarnika i dokładnie chłodzimy.
Maliny, jeśli mrożone, przekładamy na noc lub kilka godzin do lodówki, aby się odmroziły, następnie miksujemy je z nasionami chia i odstawiamy na godzinę aby całość dobrze zgęstniała.
W międzyczasie gotujemy kaszę jaglaną. Sparzamy ją wrzątkiem, przecedzamy, przepłukujemy i wsypujemy do garnka, dodajemy 1 szklankę mleka, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień na bardzo mały i gotujemy pod przykryciem 12 minut. Po tym czasie odstawiamy zakryty garnek na 30 minut, aby kasza wchłonęła resztę mleka i ostygła.
Następnie miksujemy ją z pozostałymi składnikami, blenderem ręcznym lub w kielichowym. Krem gęstnieje w lodówce, także może być nieco rzadki w czasie przygotowania, byle nie za rzadki, aby nam nie spłynął z ciasta.
Obieramy kiwi i kroimy je w drobne kawałki lub cienkie plastry. Mieszamy składniki polewy i wkładamy ją na chwilę do lodówki. Przygotowujemy wszystkie komponenty do złożenia ciasta.
Kroimy biszkopt w poprzek na 3 części i smarujemy 2 blaty kremem sezamowym, na który nakładamy malinowy mus a następnie kładziemy na górze lub wciskamy w krem pokrojone kiwi, , na kiwi nakładamy jeszcze odrobinę musu, przykrywamy jeden blat drugim i układamy ostatni kawałek na górze.
Dekorujemy, gdy polewa nieco zgęstnieje, smarujemy nią ciasto i rozprowadzamy dokładnie za pomocą płaskiej plastikowej/silikonowej szpatułki. Wygładzamy i posypujemy dodatkami.
Przechowujemy w lodówce do 5 dni.
Smacznego ☺
Przepis od Foodpornveganstyle