Najlepsze batony śniadaniowe z karobem, tahini i suszoną morwą

12.01.2016

BATONY-(9)BATONY-(1)BATONY-(4)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SKŁADNIKI (8-10 batonów, forma 18 x 18 cm lub odrobinę większa):

SUCHE: 

  • 2 szklanki płatków owsianych (200g)*
    4 łyżki karobu z chleba świętojańskiego (30g)
    1/3 szklanki migdałów (50 g)
    3 łyżki suszonych owoców  białej morwy suszonej (25 g)
    1 łyżka nasion słonecznika
    1 łyżka pestek dyni
    1/4 łyżeczki suszonej wanilii lub ziarenka z 1/2 laski wanilii

MOKRE:

  • 1/3 szklanki melasy z karobu (80 ml)
    1/3 szklanki tahini  (80 g)
    1/2 szklanki mleka roślinnego
    1/2 łyżeczki startej skórki z ekologicznej cytryny ***

* jeśli unikacie glutenu ze względu na silną alergię, użyjcie płatków owsianych z certyfikatem „gluten-fre”, a jeśli po prostu ograniczacie gluten, użyjcie zwykłych
** każdy rodzaj mleka się nadaje, a jeśli najbardziej lubicie robić swoje mleko roślinne i chcecie dodatkowo wzbogacić wartość odżywczą batoników,  a jeśli macie ochotę na dodatkowy akcent smakowy i relaksacyjny, to zaparzcie mleko z dwoma kwiatkami dzikiej lawendy, zostawcie na kilka godzin, a następnie przecedźcie mleko i dodajcie je do miksu.

*** lepiej tego składnika nie pomijać, gdyż bardzo fajnie urozmaica smak całości
PRZYGOTOWANIE:

Migdały oraz owoce morwy siekamy lub krótką chwilę rozdrabniamy w blenderze (osobno migdały i osobno morwę), płatki owsiane można też chwilę przemiksować, masa lepiej się wtedy złączy, ale nie jest to konieczne.

Nastawiamy piekarnik na 180 ° C.

Przygotowujemy dużą miskę, wsypujemy do niej wszystkie suche składniki i mieszamy.

W drugiej, mniejszej misce, mieszamy mokre składniki i dolewamy do suchych.

Mieszamy wszystko bardzo dokładnie i wykładamy szybko do formy wyłożonej papierem.

Masę bardzo dokładnie i mocno dociskamy do formy, najlepiej płaską szpatułką.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25 minut.

Kroimy dopiero po dokładnym przestudzeniu.

Batoniki przechowujemy owinięte folią w lodówce do 5 dni lub w zamrażarce do 1 miesiąca.

Smacznego ☺

 

Przepis od Foodpornveganstyle