SKŁADNIKI (8-10 batonów, forma 18 x 18 cm lub odrobinę większa):
SUCHE:
-
2 szklanki płatków owsianych (200g)*
4 łyżki karobu z chleba świętojańskiego (30g)
1/3 szklanki migdałów (50 g)
3 łyżki suszonych owoców białej morwy suszonej (25 g)
1 łyżka nasion słonecznika
1 łyżka pestek dyni
1/4 łyżeczki suszonej wanilii lub ziarenka z 1/2 laski wanilii
MOKRE:
-
1/3 szklanki melasy z karobu (80 ml)
1/3 szklanki tahini (80 g)
1/2 szklanki mleka roślinnego
1/2 łyżeczki startej skórki z ekologicznej cytryny ***
* jeśli unikacie glutenu ze względu na silną alergię, użyjcie płatków owsianych z certyfikatem „gluten-fre”, a jeśli po prostu ograniczacie gluten, użyjcie zwykłych
** każdy rodzaj mleka się nadaje, a jeśli najbardziej lubicie robić swoje mleko roślinne i chcecie dodatkowo wzbogacić wartość odżywczą batoników, a jeśli macie ochotę na dodatkowy akcent smakowy i relaksacyjny, to zaparzcie mleko z dwoma kwiatkami dzikiej lawendy, zostawcie na kilka godzin, a następnie przecedźcie mleko i dodajcie je do miksu.
*** lepiej tego składnika nie pomijać, gdyż bardzo fajnie urozmaica smak całości
PRZYGOTOWANIE:
Migdały oraz owoce morwy siekamy lub krótką chwilę rozdrabniamy w blenderze (osobno migdały i osobno morwę), płatki owsiane można też chwilę przemiksować, masa lepiej się wtedy złączy, ale nie jest to konieczne.
Nastawiamy piekarnik na 180 ° C.
Przygotowujemy dużą miskę, wsypujemy do niej wszystkie suche składniki i mieszamy.
W drugiej, mniejszej misce, mieszamy mokre składniki i dolewamy do suchych.
Mieszamy wszystko bardzo dokładnie i wykładamy szybko do formy wyłożonej papierem.
Masę bardzo dokładnie i mocno dociskamy do formy, najlepiej płaską szpatułką.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25 minut.
Kroimy dopiero po dokładnym przestudzeniu.
Batoniki przechowujemy owinięte folią w lodówce do 5 dni lub w zamrażarce do 1 miesiąca.
Smacznego ☺
Przepis od Foodpornveganstyle