Gojnik

Napar z gojnika to herbata wzmacniająca, stanowiąca źródło energii płynącej z natury

Gojnik (Sideritis Sacardica) jest ziołem rosnącym na Bałkanach oraz na Bliskim Wschodzie. Można go spotkać w górach, na wysokości około 1000 m n.p.m. Dzięki temu, że rośnie tak wysoko, jest wolny od zanieczyszczeń. Zioło charakteryzuje się, przede wszystkim, działaniem wzmacniającym. Już w starożytności podawano żołnierzom napar, w celu przyspieszenia regeneracji sił oraz gojenia ran. Współcześnie, często stosuje się go jako jako zioła na grypę.

Właściwości:

  • wspomaga leczenie wielu chorób np. zapalenia oskrzeli, przeziębienia, czy grypy,
  • eliminuje niedokrwistość i duszności,
  • reguluje ciśnienie krwi,
  • wzmacnia siły witalne oraz zmniejsza zmęczenie,
  • jest stosowany podczas dolegliwości związanych z infekcjami układu moczowego oraz pokarmowego.

Jak przyrządzić napar z gojnika?

W celu przyrządzenia naparu należy wrzucić do szklanki jeden lub dwa kwiaty, a następnie zalać je wodą. Proces parzenia trwa 3-5 minut i powinien odbywać się pod przykryciem. Można zastosować dodatki do naparu np. cytrynę, miętę, łyżeczkę melasy z chleba świętojańskiego lub świeży imbir. Napar zawiera olejki eteryczne, posiadające właściwości antybakteryjne oraz przeciwzapalne. Ponadto jest też bogaty w żelazo, co sprawia, że stanowi cenny dodatek do diety osób, które cierpią na anemię.

Herbata gojnik posiada właściwości, które są znane i cenione na całym świecie

Chociaż wiele osób go używa, nie każdy wie, że jest to jedno z najbardziej popularnych ziół w całej Europie. Dzieje się tak dlatego, że w różnych krajach jest inaczej określane. Jego nazwy najczęściej biorą się od naturalnych miejsc występowania lub jego właściwości. Polska nazwa tej rośliny nawiązuje do gojenia. W Grecji, to zioło jest określane jako „sideritis” czyli żelazo, co stanowi nawiązanie do czasów starożytności, kiedy napar był podawany żołnierzom w celu przyspieszenia regeneracji oraz gojenia się ran poniesionych w walce. O tej roślinie pisał już w I w.n.e. lekarz i botanik Pedanius Discorides.
Inne nazwy Gojika to Olympus Tea, Malotira, Tataczaj, Mautain Tea(herbata górska) lub Sheperd’s Tea(Herbata pasterska).

Właściwości zdrowotne gojnika

Wiele wskazuje, że właściwości lecznicze w najbliższym czasie wpłyną na ogromną popularność tej rośliny. Wskazuje na to fakt, że wielu naukowców zaangażowało się w badania nad tą rośliną. Pojawiają się doniesienia, które wskazują, że zioło może być pomocne podczas leczenia choroby Alzheimera. Gojnik charakteryzuje się także właściwościami przeciwutleniającymi. Z tego powodu bardzo często herbata jest stosowana jako zioła na grypę.

 Warto wiedzieć:

  • gojnik jest powszechnie uważany za skuteczny afrodyzjak,
  • istnieje ponad 100 odmian tej rośliny.

 

 

 

 

Ulotka do pobrania: przód, tył