Gojnik

Napar z gojnika – herbata wzmacniająca, źródło energii płynącej z natury

Gojnik (Sideritis Sacardica) jest ziołem rosnącym na Bałkanach oraz na Bliskim Wschodzie. Można go spotkać w górach, na wysokości około 1000 m n.p.m. Dzięki temu, że rośnie tak wysoko, jest wolny od zanieczyszczeń. Zioło charakteryzuje się, przede wszystkim, działaniem wzmacniającym. Już w starożytności podawano żołnierzom sporządzony z niego napar w celu przyspieszenia regeneracji sił oraz gojenia ran. Współcześnie często stosuje się go jako zioło na grypę.

W ofercie mamy dwa rodzaje gojnika – gojnik turecki oraz macedoński. Obydwa rodzaje mają podobne właściwości oraz zawartość olejków eterycznych. Gojnik turecki charakteryzuje się krótszymi, ale pełniejszymi kwiatostanami, które mają cudowny intensywny smak i aromat, a gojnik macedoński kwiat ma bardzo długi i rozstrzelony, a smak łagodny i delikatny.

Właściwości:

  • wspomaga leczenie wielu chorób np. zapalenia oskrzeli, przeziębienia, czy grypy,
  • eliminuje niedokrwistość i duszności,
  • reguluje ciśnienie krwi,
  • wzmacnia siły witalne oraz zmniejsza zmęczenie,
  • jest stosowany podczas dolegliwości związanych z infekcjami układu moczowego oraz pokarmowego.

 

Gojnik Herbatka Górska
Kraj pochodzenia: Turcja
Kwiaty: ok  1 – 5 cm.
Waga netto: 20g.
Intensywny smak i aromat.
Zawartość torebki: same kwiatostany pozbawione łodyg.
Przygotowanie naparu: Zaparzyć pod przykryciem ok 4-6 min.

 

 

 


 

Gojnik Całe Ziele
Kraj pochodzenia: Macedonia
Kwiaty: ok  3 – 10 cm.
Waga netto: 20g.
Delikatny smak i aromat.
Zawartość torebki: kwiaty z łodygami.
Przygotowanie naparu: Połamać i gotować całe ziele do 5 min lub zaparzyć pod przykryciem do 4-7 min

 

Jak przyrządzić napar z gojnika?

W celu przyrządzenia naparu należy wrzucić do szklanki jeden lub dwa kwiaty, a następnie zalać je wodą. Proces parzenia trwa 3-5 minut i powinien odbywać się pod przykryciem. Gojnik lubi towarzystwo, dlatego śmiało można dodać do naparu np. cytrynę, miętę, łyżeczkę melasy z chleba świętojańskiego lub świeży imbir. Napar zawiera olejki eteryczne, posiadające właściwości antybakteryjne oraz przeciwzapalne. Ponadto jest też bogaty w żelazo, co sprawia, że stanowi cenny dodatek do diety osób, które cierpią na anemię. W sezonie grypowym warto zaopatrzyć się także w gojnik, którego cena wcale nie jest wysoka. Profilaktyczne picie naparu może przyczynić się do poprawy odporności i wzmocnienia organizmu bez strat dla domowego budżetu.

 Warto wiedzieć:

  • gojnik jest powszechnie uważany za skuteczny afrodyzjak,
  • istnieje ponad 100 odmian tej rośliny.

gojnik cenaherbata gojnik

 

 

 

 

Ulotka do pobrania: przód, tył