Gojnik

GojnikNapar z gojnika to herbata wzmacniająca, stanowiąca źródło energii płynącej z natury
Gojnik (Sideritis Sacardica) jest ziołem rosnącym na Bałkanach oraz na Bliskim Wschodzie. Można go spotkać w górach, na wysokości około 1000 m n.p.m. Dzięki temu, że rośnie tak wysoko, jest wolny od zanieczyszczeń. Zioło charakteryzuje się, przede wszystkim, działaniem wzmacniającym. Już w starożytności podawano żołnierzom sporządzony z niego napar w celu przyspieszenia regeneracji sił oraz gojenia ran. Współcześnie często stosuje się go jako zioło na grypę.

Właściwości:

  • wspomaga leczenie wielu chorób np. zapalenia oskrzeli, przeziębienia, czy grypy,
  • eliminuje niedokrwistość i duszności,
  • reguluje ciśnienie krwi,
  • wzmacnia siły witalne oraz zmniejsza zmęczenie,
  • jest stosowany podczas dolegliwości związanych z infekcjami układu moczowego oraz pokarmowego.

Jak przyrządzić napar z gojnika?

W celu przyrządzenia naparu należy wrzucić do szklanki jeden lub dwa kwiaty, a następnie zalać je wodą. Proces parzenia trwa 3-5 minut i powinien odbywać się pod przykryciem. Gojnik lubi towarzystwo, dlatego śmiało można dodać do naparu np. cytrynę, miętę, łyżeczkę melasy z chleba świętojańskiego lub świeży imbir. Napar zawiera olejki eteryczne, posiadające właściwości antybakteryjne oraz przeciwzapalne. Ponadto jest też bogaty w żelazo, co sprawia, że stanowi cenny dodatek do diety osób, które cierpią na anemię. W sezonie grypowym warto zaopatrzyć się także w gojnik, którego cena wcale nie jest wysoka. Profilaktyczne picie naparu może przyczynić się do poprawy odporności i wzmocnienia organizmu bez strat dla domowego budżetu.

Herbata gojnik posiada właściwości, które są znane i cenione na całym świecie

Chociaż wiele osób go używa, nie każdy wie, że jest to jedno z najbardziej popularnych ziół w całej Europie. Dzieje się tak dlatego, że w różnych krajach gojnik ziele jest inaczej określane. Jego nazwy najczęściej biorą się od naturalnych miejsc występowania lub jego właściwości. Polska nazwa tej rośliny nawiązuje do gojenia. W Grecji to zioło jest określane jako „sideritis”, czyli żelazo, co stanowi nawiązanie do czasów starożytności, kiedy napar był podawany żołnierzom w celu przyspieszenia regeneracji oraz gojenia się ran poniesionych w walce.

Gojnik to ziele znane ze swych właściwości już od dawna

O tej roślinie pisał już w I w.n.e. lekarz i botanik, Pedanius Discorides. Herbata gojnik znana jest na całym świecie pod nazwami: Olympus Tea, Malotira, Tataczaj, Mautain Tea (herbata górska) lub Sheperd’s Tea (Herbata pasterska). Można z niej przyrządzać samodzielny napar, jednak bardzo często wykorzystuje się to ziele do aromatyzowania zwykłych herbat. Dzieje się tak m.in. w krajach Bliskiego Wschodu, które słyną ze swego zamiłowania do różnego rodzaju herbat oraz rytuałów związanych z ich parzeniem i piciem.

Właściwości zdrowotne gojnika

Wiele wskazuje, że właściwości lecznicze w najbliższym czasie wpłyną na ogromną popularność tej rośliny – m.in. fakt, że wielu naukowców zaangażowało się w badania nad nią. Pojawiają się doniesienia, które wskazują, że zioło może być pomocne podczas leczenia choroby Alzheimera. Gojnik charakteryzuje się także właściwościami przeciwutleniającymi. Z tego powodu bardzo często herbata jest stosowana jako zioła na grypę. Mimo znakomitych właściwości, jakimi wykazuje się gojnik, cena tego zioła wcale nie jest wygórowana, toteż naprawdę warto mieć tę herbatę w swojej szafce kuchennej.

 Warto wiedzieć:

  • gojnik jest powszechnie uważany za skuteczny afrodyzjak,
  • istnieje ponad 100 odmian tej rośliny.

gojnik cenaherbata gojnik

 

 

 

 

Ulotka do pobrania: przód, tył