Czym jest Karob?

Karob jest zimozielonym drzewem z rodziny bobowatych, które występuje naturalnie i w uprawie plantacyjnej głównie w regionie śródziemnomorskim, choć spotykane bywa również w Indiach i Australii. Inne nazwy dla drzewa karobowego to ceratonia lub szarańczyn strąkowy. Jego owoce w postaci strąków nazywane są chlebem świętojańskim. W smaku przypominają one osłodzone kakao – są więc jego doskonałym zamiennikiem. Tym lepszym, że wykazują niską zawartość tłuszczu, brak kofeiny i są hipoalergiczne.

Z owoców szarańczynu strąkowego przyrządza się odżywcze i zdrowe produkty, takie jak melasa, proszek oraz mączka. Można je z powodzeniem wykorzystywać w domowej kuchni, jako alternatywę dla cukru i kakao. Są w pełni naturalne, dlatego doskonale sprawdzą się w diecie osób unikających żywności przetworzonej i sztucznej. Strączki można też zjadać na surowo, jako zdrową i smaczną przekąskę. Karob świetnie sprawdzi się również do przyrządzania zdrowych zamienników dla sklepowych batonów i ciastek. Jego walory docenią osoby poszukujące łakoci o oryginalnym smaku.

Produkty z owoców szarańczynu – zastosowanie

Melasa z chleba świętojańskiego nazywana bywa czarnym złotem. To jeden z najzdrowszych, naturalnych słodzików na świecie! Ma słodki smak, choć nie zawiera cukru. Jest ona bogata w minerały, m.in. mangan, miedź, żelazo, wapń, potas, magnez, selen, a także w witaminy A, B2, B3, B5 i D. Produkt nie zawiera kofeiny. Melasę z chleba świętojańskiego można wykorzystywać do słodzenia napojów (zamiast miodu), przyrządzania domowych wypieków, naleśników, deserów i marynat, a także do jogurtu czy twarogu. Wyrób ten korzystnie oddziałuje na układ pokarmowy i odpornościowy, regeneruje krwinki i odbudowuje trzustkę. Wspomaga też odchudzanie i utrzymanie prawidłowej masy ciała oraz obniża poziom złego cholesterolu i poprawia odporność. Po melasę powinny sięgać osoby starsze, kobiety w ciąży oraz sportowcy.

Proszek karobowy — nie należy mylić go z mączką chleba świętojańskiego — powstaje z samych owocni strąków, bez nasion. Ma brązowy kolor i słodkawy, czekoladowy zapach. W kuchni może być dodawany do wypieków jako substytut kakao.

Mączka chleba świętojańskiego – pozyskiwana jest z samych nasion szarańczyna strąkowego. Ma biały lub żółtawy kolor. W przemyśle spożywczym wykorzystuje się ją jako zagęstnik i stabilizator. Na etykietach produktów można spotkać mączkę pod nazwami guma karobowa lub E410. Mączka, choć powszechnie stosowana w przemyśle, jest produktem w stu procentach naturalnym i nieszkodliwym.