Przepisy – tahini
W czasach kiedy smaki przenikają się wzajemnie, tworząc niesamowite połączenia, warto zapoznać się z zastosowaniem niektórych produktów. Jednym z nich jest tahini – pasta, której podstawą są nasiona sezamu. Zawiera dużą ilość białka i wiele cennych minerałów, takich jak np.:
- magnez,
- żelazo,
- wapń,
- potas,
- cynk,
- fosfor.
Stanowi idealny zdrowy dodatek do dań kuchni bliskowschodniej i codziennych potraw. Znajduje zastosowanie zarówno w przygotowywaniu dań wytrawnych, jak i deserów – poprzez dodanie jej do pasty z ciecierzycy otrzymamy wyśmienity hummus, a łącząc masło sezamowe z miodem i ulubionymi dodatkami, zyskamy pyszną, słodką chałwę.
Pasta tahini powinna znaleźć się w każdej kuchni, a żeby to umożliwić, przedstawiamy Wam przepisy z jej wykorzystaniem – zarówno dla doświadczonych jak i początkujących kucharzy.
Szaszłyki wegańskie z karobem
SKŁADNIKI(13 szaszłyków): SZASZŁYKI: 1 cukinia 4 pieczarki 4 małe …Wegański tort karobowy z sezamowym kremem jaglanym i suszoną morwą
…Najlepsze batony śniadaniowe z karobem, tahini i suszoną morwą
SKŁADNIKI (8-10 …Smaczny i zdrowy krem do kanapek
Łyżka Tahini, łyżka Karob – Melasa z Chleba Świętojańskiego i …Ciasto brownie gryczano karobowe
Pasta z białej fasoli i tahini