SKŁADNIKI (forma o średnicy 21 cm ):
WARSTWA JAŚNIEJSZA:
-
1,5 szklanki jasnej mąki orkiszowej (180 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
3/4 szklanki melasy z karobu Bakra (180 ml)
1/2 szklanki mleka roślinnego (125 ml)
1/4 szklanki oleju (60 ml) zwykłego lub rozpuszczonego oleju kokosowego
ziarenka z 1 laski wanilii lub 1/4 łyżeczki suszonej wanilii
WARSTWA CIEMNIEJSZA:
-
1,5 szklanki jasnej mąki orkiszowej (180 g)
1/2 szklanki karobu w proszku Bakra (60 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
3/4 szklanki melasy z karobu Bakra (180 ml)
3/4 szklanki mleka roślinnego (180 ml) *
1/4 szklanki oleju (60 ml) zwykłego lub rozpuszczonego oleju kokosowego
POLEWA:
-
1/3 szklanki melasy z karobu Bakra
1/3 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
1 łyżka karobu w proszku Bakra
PRZYBRANIE:
PRZYGOTOWANIE:
Jeśli używamy oleju kokosowego, zaczynamy wykonanie ciasta od rozpuszczenia go w małym rondelku, podgrzewamy kilka sekund i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Nastawiamy piekarnik na 180 ° C.
Przygotowujemy dwie miski na dwa kolory ciasta. Do każdej z nich przesiewamy suche składniki i mieszamy.
Następnie przygotowujemy następne dwie-mniejsze miski i łączymy w nich mokre składniki.
Dodajemy odpowiednie mokre składniki do suchych i dokładnie mieszamy (2 kolory osobno).
Wylewamy obie masy do natłuszczonej formy, zaczynając od jaśniejszej, do której wpuszczamy kilka kleksów ciemnej masy (nie mieszamy ich). Powtarzamy czynność, aż skończy nam się ciasto.
Wkładamy formę do nagrzanego piekarnika i pieczemy 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem, gdy wychodzi czysty i suchy, wyjmujemy ciasto z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
Przed podaniem, wlewamy składniki polewy do rondelka, lekko podgrzewamy i energicznie mieszamy trzepaczką, gdy stanie się gładka i lejąca, jeszcze ciepłą wylewamy na czubek ciasta. Zaraz po tym doklejamy do niej owoce morwy. Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu do 5 dni.
Smacznego ☺
Przepis od Foodpornveganstyle