Karob Melasa z Chleba Świętojańskiego
Karob – Melasa z chleba świętojańskiego – Słodycz płynąca z natury
Słodycz dla zdrowia
Czy wiecie Państwo, że melasa z chleba świętojańskiego (karobu) może z powodzeniem zastąpić cukier i sztuczne słodziki? Można spożywać ją samodzielnie bądź dodawać do napojów ciepłych i zimnych, jogurtów, domowych wypieków i deserów. Ten ciemnobrązowy syrop ma słodki karmelowy posmak. Powstaje ze strąków chleba świętojańskiego (szarańczyn strąkowy), które są bogate w naturalnie występujące cukry. To dzięki tym naturalnym cukrom nasza melasa jest naprawdę słodka i ma wprost genialny smak. Już od starożytności stanowi przysmak mieszkańców krajów śródziemnomorskich. Teraz Bakra udostępnia ten smak naszym rodakom.
Melasa z karobu – właściwości:
- produkt w 100% naturalny, bez sztucznych barwników i konserwantów,
- źródło magnezu, fosforu, żelaza,
- jest bogaty w białko i węglowodany,
- poprawia trawienie,
- koi dolegliwości ze strony układu pokarmowego (refluks, biegunki),
- obniża poziom cholesterolu,
- wspomaga odporność,
- wspomaga leczenie kaszlu i przeziębienia (działa wykrztuśnie).
Karob melasa z chleba świętojańskiego nie zawiera kofeiny, więc bez przeszkód może być spożywany przez osoby z nadciśnieniem.
- do samodzielnego spożycia np. 2 łyżki dziennie,
- jako słodzik do ciast, ciepłych i zimnych napojów, jogurtów, mleka,
- jako polewa do lodów i deserów
- do pieczenia chleba, ciast i ciasteczek
Wartość energetyczna i odżywcza 100g produktu:
- wartość energetyczna: 1155 kJ/275kcal,
- białko: 1,16-1,18g,
- węglowodany: 62 g,
- tłuszcz: 0,2-0,6g
Opakowanie:
- szklany słoik z metalową nakrętką,
- zawartość netto – 800 g i 450 g