Karob
Dlaczego warto włączyć karob do diety?
Szarańczyn strąkowy znany jest także pod nazwą chleb świętojański lub karob. Z jego strąków wytwarza się bardzo
odżywcze produkty, takie jak melasa, proszek i mączka. Można również spożywać same strąki. W produktach tych znajdziemy wysoką zawartość magnezu, fosforu oraz żelaza i wapnia. Dlatego regularne spożywanie karobu wspomaga działanie układu nerwowego i odpornościowego, pozwala zachować prawidłowy metabolizm i wzmacnia kości. To produkt bezpieczny dla alergików i osób z nietolerancją glutenu. Nie zawiera kofeiny i teobrominy. Wybierają go także sportowcy, wegetarianie i weganie.
Jak działa karob?
- obniża poziom cholesterolu,
- dodaje energii,
- reguluje oraz wspomaga procesy trawienne i może być stosowany przy zaburzeniach jelitowych (refluks)
- dzięki wysokiej zawartości magnezu i żelaza zalecany jest osobom walczącym z przewlekłym stresem, anemią i przemęczeniem,
- wspomaga leczenie chorób górnych dróg oddechowych (grypa, przeziębienie, astma, alergie),
-
- działa jako przeciwutleniacz, usuwając wolne rodniki z organizmu
- nie zawiera kofeiny, dlatego mogą go spożywać osoby z nadciśnieniem.
Melasę z karobu spożywaj samodzielnie lub jako dodatek do ciast, deserów, jogurtów, napojów zimnych i gorących. Z proszku możesz przyrządzić napój zamiast kakao lub kawy. Sprawdza się także w wypiekach i innych potrawach.
Bakra proponuje Państwu karob w postaci melasy, proszku lub całych strąków.
Ciekawostka:
Każde ziarenko Karobu waży tyle samo (ok. 200 mg) i kiedyś używane było jako miara wagi, m.in. przez jubilerów – stąd
nazwa „karat”, która dziś odnosi się do diamentów.