Gojnik
Napar z gojnika – herbata wzmacniająca, źródło energii płynącej z natury
Gojnik (Sideritis Sacardica) jest ziołem rosnącym na Bałkanach oraz na Bliskim Wschodzie. Można go spotkać w górach, na wysokości około 1000 m n.p.m. Dzięki temu, że rośnie tak wysoko, jest wolny od zanieczyszczeń. Zioło charakteryzuje się, przede wszystkim, działaniem wzmacniającym. Już w starożytności podawano żołnierzom sporządzony z niego napar w celu przyspieszenia regeneracji sił oraz gojenia ran. Współcześnie często stosuje się go jako zioło na grypę.
W ofercie mamy dwa rodzaje gojnika – gojnik turecki oraz macedoński. Obydwa rodzaje mają podobne właściwości oraz zawartość olejków eterycznych. Gojnik turecki charakteryzuje się krótszymi, ale pełniejszymi kwiatostanami, które mają cudowny intensywny smak i aromat, a gojnik macedoński kwiat ma bardzo długi i rozstrzelony, a smak łagodny i delikatny.
Właściwości:
- wspomaga leczenie wielu chorób np. zapalenia oskrzeli, przeziębienia, czy grypy,
- eliminuje niedokrwistość i duszności,
- reguluje ciśnienie krwi,
- wzmacnia siły witalne oraz zmniejsza zmęczenie,
- jest stosowany podczas dolegliwości związanych z infekcjami układu moczowego oraz pokarmowego.
Gojnik Herbatka Górska
Kraj pochodzenia: Turcja
Kwiaty: ok 1 – 5 cm.
Waga netto: 20g.
Intensywny smak i aromat.
Zawartość torebki: same kwiatostany pozbawione łodyg.
Przygotowanie naparu: Zaparzyć pod przykryciem ok 4-6 min.
Gojnik Całe Ziele
Kraj pochodzenia: Macedonia
Kwiaty: ok 3 – 10 cm.
Waga netto: 20g.
Delikatny smak i aromat.
Zawartość torebki: kwiaty z łodygami.
Przygotowanie naparu: Połamać i gotować całe ziele do 5 min lub zaparzyć pod przykryciem do 4-7 min
Jak przyrządzić napar z gojnika?
W celu przyrządzenia naparu należy wrzucić do szklanki jeden lub dwa kwiaty, a następnie zalać je wodą. Proces parzenia trwa 3-5 minut i powinien odbywać się pod przykryciem. Gojnik lubi towarzystwo, dlatego śmiało można dodać do naparu np. cytrynę, miętę, łyżeczkę melasy z chleba świętojańskiego lub świeży imbir. Napar zawiera olejki eteryczne, posiadające właściwości antybakteryjne oraz przeciwzapalne. Ponadto jest też bogaty w żelazo, co sprawia, że stanowi cenny dodatek do diety osób, które cierpią na anemię. W sezonie grypowym warto zaopatrzyć się także w gojnik, którego cena wcale nie jest wysoka. Profilaktyczne picie naparu może przyczynić się do poprawy odporności i wzmocnienia organizmu bez strat dla domowego budżetu.
Warto wiedzieć:
- gojnik jest powszechnie uważany za skuteczny afrodyzjak,
- istnieje ponad 100 odmian tej rośliny.