Pieczona dynia acorn z tahini

28.10.2016

pieczona-dynia-z-tahini-1pieczona-dynia-z-tahini-5pieczona-dynia-z-tahini-8

 

SKŁADNIKI (1-2 małe dynie odmiany acorn lub hokkaido):

DYNIA + NADZIENIE:

  • 1-2 małe dynie odmiany acorn lub hokkaido

  • 2 szklanki ugotowanych ziaren sorgo (lub innych ziaren,kaszy lub ryżu)

  • 2 garści świeżego szpinaku lub roszponki

  • 1 szklanka ugotowanej czerwonej fasoli lub innej fasoli albo ciecierzycy

  • 1 mała czerwona papryka, pokrojona w kostkę

  • 1 szklanka pomidorków koktajlowych

  • 1 mała czerwona cebula lub szalotka

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 cm imbiru

  • 1 ostra papryczka (opcjonalnie)

  • szczypta soli

  • odrobina oleju kokosowego lub innego (do smażenia)

  • garść świeżej bazylii lub kolendry

  • płatki ostrej papryki, podprażone płatki kokosowe lub migdałowe (do podania, opcjonalnie)

SOS:

  • 1/3 szklanki tahini Bakra

  • 1 płaska łyżka mieszanki przypraw „curry” lub „garam masala”

  • 1 łyżka sosu sojowego lub 1/4 łyżeczki różowej soli himalajskiej

  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki

  • 1/4-1/2 szklanki wody lub mleka kokosowego (do rozrzedzenia sosu)

PRZYGOTOWANIE:

Nagrzewamy piekarnik do 200°C. Dynię myjemy, przekrawamy na pół, wydrążamy i układamy na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy 40-60 minut (w zależności od wielkości)

W międzyczasie podsmażamy przez kilka minut cebulę z czosnkiem, imbirem i ostrą papryczką, dodajemy resztę składników nadzienia, mieszamy dokładnie i po 2-3 minutach zdejmujemy z ognia.

Następnie w miseczce mieszamy składniki na sos.

Gdy dynia jest już upieczona, wypełniamy jej połówki nadzieniem, polewamy sosem i serwujemy.

Smacznego ☺

Przepis od Food Porn, Vegan Style