Mrożona kawa jest doskonale orzeźwiającym napojem w upalne dni. A co powiecie na wersję z dodatkiem lawendy i mlekiem roślinnym? O to świeży przepis na pyszną mrożoną kawę:
SKŁADNIKI(2 szklanki, 500 ml):
- 3 duże kwiaty dzikiej lawendy Bakra
- 3 łyżki mielonej kawy
- 2 szklanki filtrowanej wody (500 ml)
- kostki lodu, mleko roślinne, ulubiony środek słodzący (do podania, opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
Kawę najlepiej zmielić bezpośrednio przed zalaniem. Będzie miała wtedy jeszcze lepszy aromat.
Wsypujemy ją do słoika, dodajemy lawendę i wodę, mieszamy, zakrywamy i odstawiamy do namoczenia do lodówki na 8-12 godzin.
Po tym czasie odcedzamy i podajemy, z dodatkami lub bez.
Kawę przechowujemy w lodówce do tygodnia.
Smacznego ☺
Przepis od Food Porn, Vegan Style