„Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi. Dania na jesień i zimę” to druga część serii poradników z przepisami na potrawy, które warto przygotować razem z dziećmi. Premiera 7 września br.
Książka jest pełna pięknych zdjęć, kolorowych, ręcznie wykonanych ilustracji, zabawnych wierszy, ciekawostek i wiedzy na temat zdrowego odżywiania.
Wraz z tą książką powracają także MAGiczni bohaterowie: Konrad, MAG, Mila, Bianka i Tymek. Tym razem dołączają do nich nowi przyjaciele: Zosia i Max. Wspólnie pobudzą wyobraźnię dziecka i zachęcą do próbowania nowych produktów i potraw. Poprzez zabawę zapoznają je z podstawami prawidłowego odżywiania.
Książka zawiera 86 różnorodnych przepisów, które powstały na bazie warzyw i owoców dostępnych w Polsce w okresie jesienno-zimowym.
Żadne z dań nie zawiera mleka, jajek, soi, orzechów, kakao, selera, miodu i zwykłego cukru. Wszystkie są wegańskie i bezglutenowe.
Przepisy zostały podzielone na działy: Podstawowe, Śniadania, Obiady-kolacje, Desery, Dodatki. Nowością jest dział Zdrowa apteczka, który zawiera 10 prostych receptur na dania, dzięki którym w naturalny sposób zadbamy o zdrowie.
Każdy przepis został opatrzony adnotacją dietetyczną, stworzoną z myślą o osobach reagujących krzyżowo na różne warzywa i owoce.
W odpowiednim bilansowaniu diety pomocne będzie podsumowanie wartości odżywczych i kalorycznych każdego dania.
Przewodnik po mąkach bezglutenowych przedstawia 21 wartościowych mąk, które warto wykorzystać w kuchni.
Część merytoryczna dla dorosłych to tzw. wademekum dla rodzica, które zawiera:
-
Obszerny materiał od dietetyka o odporności, probiotykach i prebiotykach,
-
Zbiór wiadomości na temat potasu oraz witamin: A,C i E,
-
Informacje o alergii na roztocze kurzu domowego,
-
Porady dla rodziców alergika w szkole,
-
Sezonowy kalendarz na jesień i zimę, który ułatwi wybór wartościowych warzyw i owoców.
W książce znajdują się także:
-
wiersze (21), z których dzieci dowiedzą się wiele ważnych informacji na temat warzyw, kasz, owoców oraz ich wartości odżywczych,
-
ciekawostki
-
porady
-
rebusy
-
ilustracja „znajdź 10 szczegółów”
-
samoprzylepne gwiazdki, które służą do oznaczenia ulubionych przepisów
-
strony „Mój przepis”, na których można zapisać własne pomysły kulinarne.
Z książki mogą korzystać wszyscy, nie tylko alergicy. To odpowiednia pozycja dla wegan, wegetarian, osób na diecie bezglutenowej i miłośników zdrowego odżywiania.
W książce znajdują się przepisy z Karob – melasa z chleba świętojańskiego , karob – proszek z chleba świętojańskiego . Zapraszamy do lektury.
Produkt dostępny w Sklepie MAG:
https://mamaalergikagotuje.pl/sklep/
oraz w Sklepie BAKRA:
http://sklep.bakra.pl