LODY KAROBOWE
SKŁADNIKI (4 lody na patyku, o wymiarach: 9,5×5 cm ):
-
2 duże i bardzo miękkie awokado (ok. 300 samego miąższu, bez skóry i pestki)
-
90 ml melasy z karobu (ok. 1/3 szklanki)
-
60 g karobu w proszku (ok. 6 łyżek)
-
1/4 łyżeczki suszonej wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii (opcjonalnie)
-
gorzka czekolada (50-100 g) i posiekana suszona morwa (do polewy, opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
Awokado obieramy i wrzucamy do blendera, dodajemy karob w proszku i w płynie, wanilię i miksujemy na gładko. Umieszczamy masę w foremkach i chłodzimy co najmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc. Opcjonalnie dodajemy polewę i posypkę z suszonej morwy.
Lody przechowujemy w woreczku strunowym w zamrażarce do 2 miesięcy.
Smacznego ☺