Lody karobowe dla ochłody

30.06.2016

LODY KAROBOWE (1)LODY KAROBOWE (11)LODY KAROBOWE (5)

LODY KAROBOWE

SKŁADNIKI (4 lody na patyku, o wymiarach: 9,5×5 cm ):

  • 2 duże i bardzo miękkie awokado (ok. 300 samego miąższu, bez skóry i pestki)

  • 90 ml melasy z karobu (ok. 1/3 szklanki)

  • 60 g karobu w proszku (ok. 6 łyżek)

  • 1/4 łyżeczki suszonej wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii (opcjonalnie)

  • gorzka czekolada (50-100 g) i posiekana suszona morwa (do polewy, opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE:

Awokado obieramy i wrzucamy do blendera, dodajemy karob w proszku i w płynie, wanilię i miksujemy na gładko. Umieszczamy masę w foremkach i chłodzimy co najmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc. Opcjonalnie dodajemy polewę i posypkę z suszonej morwy.

Lody przechowujemy w woreczku strunowym w zamrażarce do 2 miesięcy.

Smacznego ☺