Wegański torcik karobowy z borówkami i truskawkami

30.05.2016

 

TORT Z TRUSKAWKAMI (2)

TORT Z TRUSKAWKAMI (3)TORT Z TRUSKAWKAMI (20)TORT Z TRUSKAWKAMI (6)

Pyszny i kolorowy torcik karobowy na nadchodzący Dzień Dziecka 🙂 Przykryty jest „kołderką” bitej śmietany kokosowej a biszkopt pokryty marmoladą z rabarbaru z dodatkiem dzikiej lawendy, udekorowany borówkami, truskawkami, owocami suszonej morwy.

 

SKŁADNIKI (1 tort o średnicy 17-18 cm; 8-10 porcji):

BISZKOPT:

  • 1,5 szklanki jasnej mąki orkiszowej (180 g)
  • 1/2 szklanki karobu w proszku (60 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 3/4 szklanki melasy z karobu Bakra (180 ml)
  • 3/4 szklanki mleka roślinnego (180 ml)
  • 1/4 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego lub zwykłego (60 ml)
  • 1 laska wanilii (same ziarenka ze środka) lub 1/4 łyżeczki suszonej wanilii

BITA ŚMIETANA KOKOSOWA:

  • 2 puszki schłodzonego mleka kokosowego (tylko stała część- krem) *
  • 2 łyżki zmielonego na puder ksylitolu lub brązowego cukru

POZOSTAŁE DODATKI:

PRZYGOTOWANIE:

Biszkopt najlepiej upiec wieczorem dzień wcześniej, bo lepiej się kroi, gdy jest dobrze schłodzony, lub ewentualnie wcześnie rano i odczekać kilka godzin aż odpowiednio ostygnie i stwardnieje.

 

Nastawiamy piekarnik na 180 ° C. Przesiewamy suche składniki do dużej miski i mieszamy. W drugiej, mniejszej misce, łączymy mokre składniki i dokładnie mieszamy. Następnie łączymy zawartość obu misek, mieszamy dokładnie trzepaczką i wylewamy masę do formy, wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonowej bez papieru. Wkładamy ją do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem, gdy wychodzi czysty i suchy, wyjmujemy ciasto z piekarnika i dokładnie chłodzimy.

Marmoladę z rabarbaru też najlepiej jest przygotować dzień wcześniej.

Bitą śmietanę możemy przygotować bezpośrednio przed podaniem ciasta lub kilka godzin wcześniej i trzymać ją w pojemniku w lodówce do czasu „złożenia” tortu. Otwieramy puszkę z mlekiem kokosowym (nie wstrząsamy nim po wyjęciu z lodówki) i łyżką wyjmujemy powoli stałą, twardą część jaka się utworzyła na górze, gdy dojdziemy do wody na dnie przestajemy i odstawiamy ją do użycia w innych potrawach. Gdy w misce mamy już zebrany krem kokosowy, dodajemy cukier puder i ubijamy śmietaną mikserem lub blenderem ręcznym z końcówką do ubijania piany. Po ok. minucie piana powinna już być twarda i stała.

Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i dokładnie suszymy.

Gdy wszystkie nasze składniki są już gotowe, przekrawamy biszkopt na pół, smarujemy obie części wewnątrz marmoladą z rabarbaru, na spodniej części na marmoladzie układamy truskawki „do góry nogami, na nich rozsmarowujemy bitą śmietaną. Przykrywamy to następnie drugim blatem, lekko dociskamy i smarujemy czubek ciasta resztą bitej śmietany. Na to układamy owoce i dodatki.

Podajemy lub chłodzimy ciasto do czasu podania. Kroimy delikatnie. Przechowujemy w lodówce do 3 dni lub zamrażarce do miesiąca.

Smacznego ☺

Przepis od Food Porn, Vegan Style