Przepisy – gojnik

Jedną z wyjątkowych roślin, wpisujących się w tradycyjne przepisy w popularnych krajach, takich jak Grecja, Albania, Turcja czy Bułgaria, jest Gojnik. Występuje w postaci krzewów rosnących na wysokości ponad 1000 m. n. p. m. W skład mieszanki do sporządzania naparu wchodzą kwiatki, listki i łodygi rośliny.
Doceniana jest za swoje drogocenne składniki, takie jak żelazo, potas, magnez czy cynk, a także antyoksydanty, które uważane są za środek zapobiegający wielu chorobom – w tym również nowotworowym.
Napary z gojnika pomagają w schorzeniach m. in.:

  • nerek i dróg moczowych,
  • górnych dróg oddechowych,
  • układu krążenia,
  • układu pokarmowego.

Wprowadzenie tego zioła do swojej codziennej diety pomaga wzmocnić odporność, oczyścić organizm oraz przeciwdziałać anemii. Warto dodać, że tego górskiego zioła można także używać jako przyprawy, dlatego warto zawrzeć je w przepisach na różnorodne dania.

Galeria przepisów

  • Lemoniada z Gojnika

    Lemoniada z Gojnika

    Chcecie zabłysnąć oryginalnym przepisem na orzeźwiający napój? Zaparzcie kilka kwiatów …