Mrożona kawa z dziką lawendą

20.06.2016

1

10  4

Mrożona kawa jest doskonale orzeźwiającym napojem w upalne dni. A co powiecie na wersję z dodatkiem lawendy i mlekiem roślinnym? O to świeży przepis na pyszną mrożoną kawę:

SKŁADNIKI(2 szklanki, 500 ml):

  • 3 duże kwiaty dzikiej lawendy Bakra
  • 3 łyżki mielonej kawy
  • 2 szklanki filtrowanej wody (500 ml)
  • kostki lodu, mleko roślinne, ulubiony środek słodzący (do podania, opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE:

Kawę najlepiej zmielić bezpośrednio przed zalaniem. Będzie miała wtedy jeszcze lepszy aromat.

Wsypujemy ją do słoika, dodajemy lawendę i wodę, mieszamy, zakrywamy i odstawiamy do namoczenia do lodówki na 8-12 godzin.

Po tym czasie odcedzamy i podajemy, z dodatkami lub bez.

Kawę przechowujemy w lodówce do tygodnia.

Smacznego ☺

Przepis od Food Porn, Vegan Style